top of page

HAYAT SİGORTASI YAPTIRMADAN ÖNCE İHTİYAÇ ANALİZİ YAPTIRMAYI VE POLİÇENİZ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALMAYI UNUTMAYIN!

KREDİ HAYAT SİGORTASI

Herhangi bir kredi almak istediğinizde faizin ve dosya masrafının yanı sıra banka size bazı sigortaları da yaptırmak zorunda olduğunuzu, aksi halde krediden faydalanamayacağınızı söyleyebilir. Bu kredilerin sayıları ve türleri almak istediğiniz krediye göre farklılık gösterir. Ancak bunların arasında en öne çıkan hayat kredisi, türü fark etmeksizin herhangi bir kredi başvurunuzda önünüze gelir.

Peki bu sigortayı yaptırmak gerçekten de bahsedildiği gibi zorunlu mu? Bu sigorta ne işe yarıyor?

Konut kredisi alırken DASK, konut sigortası ve hayat sigortası bir paket halinde önünüze konurken, ihtiyaç kredisi almak istediğinizde yalnızca hayat sigortası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Tıpkı konut kredisi alırken karşılaştığınız pakete benzer bir paketle taşıt kredisi alırken de karşılaşabilirsiniz. Taşıt kredisi başvurunuz esnasında sizden kasko, zorunlu trafik sigortası ve hayat sigortası yaptırmanız istenebilir. Bu paketlerin içindeki diğer sigortalar üzerinde devlet denetimi olabileceğini aklınızdan çıkarmamanız gerekir! Ancak hayat sigortası için herhangi bir koşul sunulmaz. Kısacası bankalar başvurduğunuz tüm kredi türlerinde önünüze sigorta seçeneğini koyacaktır. Çünkü hayat sigortası banka için bir ödeme garantisidir.

HAYAT SİGORTASI SATIN ALIRKEN DİKKATLİ OLUNMALI

Size bir şey olması halinde borcunuzun ödenmesini garantileyen hayat sigortasıdır. Bankalar herhangi bir kredi verirken hayat sigortası yaptırmanızı isterler çünkü verdikleri paranın geri ödemesinin herhangi bir sebeple sekteye uğramasını istemezler. Ancak her ne kadar sigorta yaptırmış olsanız da bu ödeme daima sigorta şirketi tarafından karşılanmayabiliyor. Mirasçılarınızı garantiye almak için sigorta şirketiyle anlaşmanız gerekir.

Tüm sigorta şirketleri, sigorta yaptıran kişiye bir poliçe imzalatır. Bu poliçede yapılan sigortanın hangi durumlarda geçerli olduğu anlatılır. Hayat sigortası yaptırırken, vefat halinde mirasçıların mağdur olmaması için ise bu poliçenin çok dikkatli incelenmesi gerekir. Çünkü çoğu sigorta şirketi “kaza sonucu ölüm” dışında geçerli olmadığını satır aralarında anlatıyor. Elbette aynı şey kredi almak istediğinizde, tali acente sıfatıyla poliçeyi önünüze koyan bankalar için de geçerlidir. Kısacası satın aldığınız ürün HAYAT SİGORTASI değil FERDİ KAZA POLİÇESİ olabilmektedir.

Örneğin krediyi almak üzere başvurduğunuzda hali hazırda ölüm riski oluşturan bir hastalığınız var ise "ki bu hastalıklara diyabet ya da tansiyon gibi yaygın ama kontrol altında tutulabilen ve basit görünen hastalıklar da dahil" vefat etmeniz durumunda sigorta şirketi krediyi ödemeyi reddedebilir ve borç mirasçılarınıza aktarılır. Bunlardan kaçınmak için sigorta anlaşmanızı yapmadan önce “Sigortalı Bilgilendirme Formu” adındaki formu doldurmalı ve riziko ihtimalini artıran tüm durumları sigorta şirketinize önceden beyan etmeniz gerekmekte. Elbette bu durumda sigortanın da fiyatı artacaktır.

KREDİ HAYAT SİGORTASI YAPTIRMANIZ ZORUNLUMU?

Bilinenin aksine, hayat sigortası yaptırmak zorunlu değildir. Bankalar geri ödemenin garanti altına alınması için bu sigortayı yaptırmadığınız durumda krediden faydalanamayacağınızı söyleyebilir.

 

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 5. maddesinde “Aksine bir teamül, ticari örf veya adet yoksa, satıcı bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı veya ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınmasına bağlı kılamaz.” ifadesi yer alır.  Bu gibi durumlarda bankanız hayat sigortası yaptırmanız için diretiyorsa bu yasadan kendilerine dilekçe yolu ile bahsedebilirsiniz. Dilekçenize ret cevabı gelmesi halinde ise Tüketici Mahkemesi’ne konu ile ilgili başvuruda bulunabilirsiniz.


Bir diğer merak edilen konu da bu tarz sigortaların mutlaka banka aracılığı ile yaptırılması konusudur. Bu da yanlış bilinen kurallardan biridir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bankalarda sigorta yapma yetkisi olmadığından, sigorta yapma aşamasında bankalar ancak aracı kurum konumunda bulunabilirler. Bu da başka bir sigorta şirketi ile anlaşmış oldukları anlamına gelir. Ancak bankanın anlaştığı firma size herhangi bir sebepten dolayı uygun olmayabilir. Bu durumda kendi sigorta şirketinizi seçme hakkınız daima mevcuttur. 

HAYAT SİGORTASI

 

Sigorta ile geleceğe yatırım yapanlar hem kendini hem de sevdiklerini hayat sigortası ile güvence altına almaya devam ediyor. Hayat sigortası vefat gibi durumlarda sigortadan faydalanan kişilerin, daimi bir sakatlık durumunda ise sigortalının yaşam standartlarını bozmadan koruma altına alıyor.

 

Hayat sigortalarından yararlanan bireylerse kaygısızca yol alıyor ve emeklilik dönemlerinde ise yaşam standartlarını ekonomik açıdan koruyabiliyor.

Hayat sigortası, insanların yaşamları boyunca karşılarına çıkabilecek yaşamsal tehlikeler için sigortalıları güvence altına alır. Yalnızca, yaşam tehlikeler değil, aynı zamanda hayat sigortaları yaşlılığınızı da güvence altına alıyor ve yaşamınızı kaybettiğiniz durumlarda ise geride kalan sevdiklerinize hayatlarını devam ettirebilmeleri için teminat sağlıyor.

 

Günümüzde sigorta yaptırarak hem bugünü hem de geleceğini teminat altına almak isteyen insanların sayısı giderek çoğalıyor. Son 10 yıla bakacak olursak, hayat sigortası brüt primlerinin yıllık bileşik büyüme oranının yüzde 12.1 olarak gerçekleştiğini görebiliyoruz.

Yaşamınızda karşılaşabileceğiniz rizikolar için bir önlem niteliği taşıyan Hayat Sigortası aynı zamanda “Bana bir şey olursa sevdiklerim ne yapar?” gibi kaygıları da sizin için ortadan kaldırır. Çünkü, hayat sigortası yaşamanızın sonlanması durumunda geride kalan eşiniz ve çocuklarınız için bir teminat, güvence oluşturur.

 

Hayat sigortaları, herhangi bir sakatlık durumunda kalmanız halinde, hayatınızın aynı şekilde devam etmesini ve yüksek tutarlı tedavi giderlerinin ödenmesini düşük primlerle sağlar. Beklenmedik bir anda tehlikeli bir hastalığa yakalanılması gibi durumlarda kişilere finansal destek de sağlayan hayat sigortaları, vefat durumda aile yakınlarına da parasal bir varlık sağlamaktadır. Hayat sigortası genel şartları arasında aranan en temel durum kişinin 18 ila 65 yaş arasında olunmasıdır.

BAŞLICA HAYAT SİGORTASI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

 

Birikimli Hayat Sigortası: Bu hayat sigortası birikim yaptığınız takdir de sizi ve herhangi bir hayati risk durumunda sevdiklerinizi koruma altına alır.

 

Yıllık Hayat Sigortası: Bu tip yıllık hayat sigortası ürünleri genellikle sadece vefat teminatı sağlamaktadır ve bir sene içinde vefatınız durumunda lehtarlarınıza poliçede belirtilen teminat tutarı ödenir.

 

Uzun Süreli Hayat Sigortası: Adından da anlaşılabileceği üzere bu sigorta uzun sürede yaşamınızda başınıza gelebilecek tehlikelere karşı sizi güvence altına alır.

 

Eğitim Sigortası: Bu tip sigorta ürünlerinde ise maluliyet veya vefat durumunuzda çocuğunuzun ya da çocuklarınızın eğitimini sürdürebilmeleri hedeflenmektedir.

 

Hayat Sigortası ek Teninatları

  • Kazaen vefat teminatı

  • Kaza/hastalık sonucu maluliyet teminatı

  • Kaza sonucu tedavi masrafları teminatı

  • Tehlikeli hastalıklar teminatı

  • Gündelik hastane masrafları teminatı

  • İşsizlik teminatı

bottom of page